Parohia Sfintii Trei Ierarhi

- BACĂU- 

Hirotesii întru iconom stavrofor cu prilejul hramului de vară al Parohiei „Sf. Trei Ierarhi” Bacău

În Duminica a II-a după Rusalii, închinată Sfinților Români, Parohia „Sfinții Trei Ierarhi” din Bacău şi-a sărbătorit hramul Altarului de vară. Cu acest prilej, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârşită de un sobor alcătuit din preoţi şi diaconi, sub protia părintelui Eugen-Ciprian Ciuche, protoiereu al Protopopiatului Bacău. Sărbătoarea a adunat la rugăciune în „Grădina Sfinților Trei Ierarhi” numeroşi credincioși din zona de nord a municipiului Bacău, care au venit şi pentru a închina sfintelor moaşte din această biserică, între care, la loc de cinste află şi o părticică din moaștele Sfântului Antipa de la Calapodești. Fiind în preajma sărbătorii iei mulţi credincioşi au venit îmbrăcați în costumele tradiționale românești, frumoasele ii ornate cu cele mai alese flori de pe plaiurile strămoșești.Bucuria sărbătorii a fost întregită şi de prezenţa Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, care a binecuvântat pe toţi cei prezenţi, a rostit Acatistul Sfinţilor Români, precum şi rugăciuni de dezlegare cu prilejul postului Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel.

Pentru activitatea pastoral-misionară excepţională, la recomandarea părintelui protopop Eugen-Ciprian Ciuche şi a părintelui paroh Aurel Cîrlan, părinţii slujitori de la această parohie, Pr. Marian Gliga şi Pr. Mihai-Flavius Balaban au primit hirotesia întru iconom-stavrofor, cel mai înalt grad onorific în rândul preoţilor de mir. Iconomul stavrofor poartã ca semn distinctiv o cruce pectorală, brâu roșu, iar la slujbe poartă bedernița.

„Urmând îndemnul Sfântului Apostol Pavel care spune, că preoţii care îşi ţin bine dregătoria, să se învrednicească de îndoită cinste, mai ales cei care se ostenesc cu cuvântul şi cu învăţătura (I Timotei 5, 17), precum şi de tradiţia statornicită în sfânta noastră Biserică potrivit căreia slujitorii destoinici care-şi împlinesc cu hărnicie şi aleasă râvnă misiunea preoţescă să aibă parte de preţuirea şi dragostea noastră părintească. Se înmânează acest act ca semn de recunoaştere a vredniciei lor în activitatea pastoral-misionar desfăşurată. Rugăm pe Dumnezeu să-i binecuvinteze, să-i întărească întru slujirea Bisericii lui Hristos!”, a menţionat Gramata Chiriarhală semnată de Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim.