Parohia Sfintii Trei Ierarhi

- BACĂU- 

ISTORIC

                  ISTORICUL PAROHIEI ,,SFINȚII TREI IERARHI” – BACĂU

Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului

Protopopiatul Bacău

Parohia „Sfinţii Trei Ierarhi” Bacău

Adresa: Strada Ştefan cel Mare, Nr. 21/A, oraş Bacău, jud. Bacău, C.P. 600359

Telefon: 0751.590.232

Cod fiscal (CUI): 7487923

Cont bancar (IBAN): RO49RNCB0026030901820001 – BCR Bacău

Preoţi slujitori:

                        Pr. paroh Cîrlan Aurel

                         Pr. Balaban Mihai-Flavius

                         Pr. Gliga Marian

Activitatea parohială a început prin decizia Primăriei Municipiului Bacău, de a atribui un teren în cartierul Ştefan cel Mare, pentru construcţia unei biserici închinate ,,Sfinţilor Trei Ierarhi”. Locul a fost sfinţit la data de 3 noiembrie 1991 de către Preasfinţitul Eftimie al Romanului şi Huşilor.

A fost nevoie de aproape patru ani pentru ca lucrările să demareze efectiv, la 18 august 1995, când s-a turnat temelia capelei iar în decurs de un an lucrările de construcţie s-au terminat, credincioşii putându-se bucura de rodul muncii lor. Sfinţirea capelei a fost săvârşită de către Preasfinţitul Eftimie în ziua de 10 noiembrie 1996, fiind înconjurat de un sobor de preoţi în frunte cu PC Părinte Protoiereu Constantin Tomozei.

Dorinţa credincioşilor era să se construiască biserica mare, iar acest gând a început să se materializeze începând cu anul 2000, când s-a pus piatra de temelie, sub directa îndrumare a preotului paroh Sârcu Vasile. Biserica este contruită din lemn, acoprită cu tablă, având o suprafaţă construibilă la sol de 244,90 mp.

Sfinţirea Bisericii mari a avut loc pe 15 octombrie 2006 de către Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, pe atunci Arhiereu-vicar al Episcopiei Romanului, alăuri de Preasfinţitul Visarion Răşinăreanu, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului şi Preasfinţitul Corneliu Bârlădeanu, Arhiereu-vicar al Episcopiei Huşilor şi de un impresionant sobor de preoţi.

Complexul religios poartă o puternică amprentă arhitectonică moldovenească şi a fost realizat din materiale tradiţionale, lemn şi piatră, combinate în interior cu materiale moderne. Pictura interioară este realizată în tehnica frescă de către pictorul Dorin Macovei, care conferă bisericii armonie şi supleţe.

Cu binecuvantarea IPS Dr. Ioachim, Arhiepiscop al Romanului şi Bacăului s-a înfiinţat un centru social-filantropic şi cultural închinat ,,Sfinţilor Martiri Brâncoveni”, clădirea fiind actualmente în construcţie. Aici vor funcţiona patru centre sociale:

  • Centru de cateheză parohială ,,Buna-Vestire”
  • Centru de tineret şi voluntariat ,,Sfântul Fanurie”
  • Centru de consiliere psihologică şi spiritual ,,Sfântul Ierarh Vasile din Ostrog”
  • Centru de socializare pentru vâsnici ,,Sfinţii Ioachim şi Ana”

Parohia are un parteneriat educaţional cu Şcoala Gimnazială ,,Mihai Drăgan” şi împreună derulează activităţi de voluntariat şi social-culurale. Astfel, pe perioada de vară implementăm împreuna cu elevii şi profesorii Şcoala de vară „Joc şi creaţie”, cateheze, cursuri de limba engleză, pelerinaje la sfintele mănăstiri etc. Activităţi cultural şi social-filantropice se derulează şi cu ocazia anumitor praznice împărăteşti, cum ar fi Naşterea Domnului, hramul bisericii la sărbătoarea Sfinţilor Trei Ierarhi, Sfintele Paşti, Înălţarea Domnului (Ziua Eroilor)  şi ori de câte ori credincioşii parohiei noastre au nevoie de sprijinul nostru.

În cadrul parohiei „Sfinţii Trei Ierarhi” se editează lunar broşura „Cuvânt Ziditor”, care apare cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Dr. Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, de unde tinerii şi credincioşii noştri se adapă spiritual-duhovnicesc.

 

Cu nădejde în rugăciunile şi jertfa dumneavoastră, de la noi mulţumiri iar de la Bunul Dumnezeu mare binecuvântare.

                                     Cu respect şi smerenie, preot paroh Aurel Cîrlan