Parohia Sfintii Trei Ierarhi

- BACĂU- 

IA pusă în lumină de către enoriaşii Parohiei „Sf. Trei Ierarhi” Bacău

În contextul „Anului omagial al satului românesc (al învățătorilor, țăranilor și primarilor gospodari)” proclamat în Patriarhia Română, luni, 24 iunie 2019, în ziua de prăznuire a Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, Asociaţia „Treime de Arhierei” împreună cu Parohia „Sfinţii Trei Ierarhi” din Bacău au organizat evenimentul „De Sânziene să venim la Sfânta Liturghie îmbracaţi în IE”,ediţia a II-a.

La sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, de Sânziene (lat. „sanctus Dies Ioannis”), este sărbătorită de către românii de pretutindeni IA, simbolul identității și creativității spațiului românesc.
Cu acest prilej, toţi credincioşii parohiei „Sfinţii Trei Ierarhi” din Bacău au fost invitaţi să participe de „Ziua Universală a Iei” la Sfânta Liturghie îmbrăcaţi în IE sau în costume populare româneşti, pentru a readuce în lumină frumuseţea purtării hainelor tradiţionale la momente de sărbătoare. Astfel, toţi cei prezenţi la acest praznic au răspuns şi îndemnului făcut de către IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim prin meditația lirică intitulată „Sânziene”, alcătuită cu prilejul sărbătorii Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul”:

„Voi, români plecaţi în lume şi trăiţi în alte ţări
Îmbrăcaţi astăzi bundiţa, peştimanul sau iţari.
Tricolorul României să borneze orice casa
Să vă faceţi semnul Crucii când vă aşezaţi la masă.

Îmbrăcaţi-vă copiii în costum naţional
După portul din Moldova, Muntenia sau Ardeal.
Păstraţi-vă vie credinţa şi cutumele perene.
Semănaţi în toată lumea numai flori de sânziene”.