Parohia Sfintii Trei Ierarhi

- BACĂU- 

Pelerinii Parohiei „Sfinţii Trei Ierarhi” din Bacău, uniţi în rugăciune cu Sfânta Cuvioasă Parascheva

Vineri, 12 octombrie 2018, preoţii Parohiei „Sfinţii Trei Ierarhi” din Bacău au organizat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, un pelerinaj la racla Sfintei Cuvioase Parascheva din Iaşi.

Credincioşii parohiei „Sfinţii Trei Ierarhi” din Bacău, însoţiţi de părintele paroh Aurel Cîrlan şi părintele slujitor Mihai-Flavius Balaban, au plecat în dimineaţa zilei de 12 octombrie a.c. spre Iaşi cu autocarul Agenţiei de Turism şi Pelerinaje „Meteora Tour” al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, alăturându-se miilor de credincioşi veniţi la Catedrala Mitropolitană, pentru a se închina la racla Sfintei Cuvioase Parascheva şi la racla Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina, adusă din localitatea Katerini, Grecia.

Alte obiective ale pelerinajului au mai fost Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi” din Iaşi, Mănăstirea Hadâmbu, care găzduieşte icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, apoi, în drum spre casă, pelerinii băcăuani au poposit în Catedrala Arhiepiscopală din Roman, încheind astfel ziua de rugăciune dedicată ocrotitoarei Eparhiei Romanului şi Bacăului şi a întregii Moldove.

La ctitoria muşatină din Roman, închinată Sfintei Cuvioase Parascheva, pelerinii au fost întâmpinaţi de către Părintele Arhimandrit Andrei Ioniţă, care transmis arhiereasca binecuvântare a Înaltpreasfinţitului Părinte IOACHIM. În scurta prezentare a Catedralei încărcată de istorie, părintele eclesiarh a menţionat faptul că acest scaun vlădicesc este unic în ţară, întrucât din cei 77 de ierarhi care au pastorit fără întrerupere, patru s-au învrednicit a fi trecuţi în rândul sfinţilor: Mitropolitul Dosoftei (1659-1671), Teodosie de la Brazi (1671-6974), Ioan de la Râşca şi Secu (1674-1685) şi Pahomie de la Gledin (1706-1713).

(Pr. Flavius Balaban)