Parohia Sfintii Trei Ierarhi

- BACĂU- 

Buchet de momente liturgice, sociale şi culturale în cadrul Zilelor Parohiei Sf. Trei Ierarhi din Bacău

Marţi 30 ianuarie 2018, în ziua de prăznuire a celor trei luceferi ai dreptei credinţe, Sf. Vasile cel Mare, Sf. Grigorie Teologul şi Sf. Ioan Gură de Aur, parohia „Sfinţii Trei Ierarhi” din Bacău a încheiat şirul de manifestări duhovniceşti, liturgice, sociale şi culturale organizate cu prilejul hramului.

Săptămâna duhovnicească a Parohiei „Sfinții Trei Ierarhi” din Protopopiatul Bacău a debutat în seara zilei de vineri 26 ianuarie 2018, cu Taina Sfântului Maslu și primirea raclei cu sfinte moaște de la Catedrala Arhiepiscopală din Roman. Odoarele sfinte au fost aduse de către părintele arhimandrit Andrei Ioniţă, mare ecleziarh al catedralei „Sf. Cuv. Parascheva” din Roman, ca semn al dragostei pe care Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim o are faţă de credincioşii băcăuani şi în special faţă de enoriaşii parohiei care se pregăteau să îşi cinstească ocrotitorii. Bucuria a fost amplificată şi de prezenţa părintelui Costică Busuioc, protoiereu al Protopopiatului Bacău, care a mulţumit ierarhului pentru binecuvântările trimise băcăuanilor prin sfintele moaşte.

Ziua de duminică 28 ianuarie a fost una de înălțare spirituală, preoţii şi credincioșii parohiei bucurându-se de prezența Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, care a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu părintele protopop al Bacăului, Costică Busuioc şi un sobor alcătuit din numeroşi preoţi şi diaconi.

În cuvântul Său, Părintele Arhiepiscop Ioachim a felicitat preoții slujitori și enoriașii pentru armonia și conlucrarea lor spre slava lui Dumnezeu și în perspectiva mântuirii fiecăruia. Văzând stadiul înaintat al lucrărilor la construcția aşezământului socio-educaţional ce se înalţă în vecinătatea locașului de cult, și în care se dorește înfiinţarea unei grădinițe pentru copiii cu tulburări din spectrul autist, IPS Ioachim a lăudat râvna preoților, pr. paroh Aurel Cîrlan, pr. slujitor Flavius-Mihai Balaban, pr. slujitor Marian Gliga, a Consiliului Parohial şi a tuturor enoriaşilor.

La finalul slujbei, grupul vocal din cadrul parohiei şi al Centrului cultural-catehetic „Sfinții Martiri Brâncoveni”, elevi ai Şcolii Gimnaziale „Mihai Drăgan” din Bacău, coordonat de către domnul profesor Mugur Neuman, a susţinut un recital alcătuit din cântece religioase şi patriotice. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul catedralei „Sfântul Nicolae” din Bacău, la slujbă fiind prezent și domnul Cosmin Necula, primarul municipiului Bacău.

Tot în ziua de duminică 28 ianuarie, începând cu orele 17, patru copii cu vârstele cuprinse între 1 şi 5 ani, proveniţi dintr-o familie greu încercată de probleme sociale diverse, „au fost puşi în braţele Mântuitorului Iisus Hristos”, aşa cum a afirmat părintele paroh Aurel Cîrlan, primind Taina Sfântului Botez. Numeroşi credincioşi cu suflet mare au dorit să participe şi să rostească Simbolul de Credinţă în locul celor botezaţi, bucurându-se de faptul că au putut să devină mărturisitori şi misionari ai dreptei credinţe, răzpunzând astfel îndemnului pe care Mântuitorul îl adresează Apostolilor Săi: „Mergând, învățați toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului” (Matei 28, 19). Pe lângă cele trei sfinte taine, Taina Botezului, Taina Mirungerii şi Taina Împărtăşaniei, cei mici au primit daruri de bani, haine şi jucării, încheindu-se astfel un important proiect social desfăşurat la început de an în parohia „Sfinţii Trei Ierarhi” din Bacău.

Luni 29 ianuarie, credincioşii parohiei au fost invitaţi la o seară cultural-duhovnicească împreună cu tinerii Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi din Bacău, participând atât la slujba vecerniei unită cu litia cât şi la cateheza susţinută de către părintele Justinian Cimpoeru, coordonator al activităţilor ASCOR. Părintele a menţionat viaţa, activitatea şi scrierile Sf. Trei Ierarhi, subliniind sfaturile pe care aceştia le-au dat tinerilor şi părinţilor pentru educaţia copiilor, din care menţionăm doar unul dintre sfaturile Sfântului Ioan Gură de Aur: „Nu încetez de a vă ruga, de a vă ruga cu lacrimi şi a vă cere ca, înainte de toate celelalte, să daţi copiilor voştri o bună educaţie. Dacă-ţi iubeşti copilul, arat-o prin educaţia ce i-o dai. De altfel, ai şi răsplată. Creşte un atlet pentru Hristos! Învaţă-ţi copilul din prima vârstă să trăiască cu evlavie în lume!”

Buchetul de evenimente a fost încununat cu Sfânta Liturghie din ziua de marţi 30 ianuarie, când credincioşi au participat în număr mare la sărbătoarea Sfinţilor Trei Ierarhi, care au fost dascălii teologilor şi florile gândirii creştine din veacul de aur al Bisericii. La sfârşitul sujbei, enoriaşii au primit pachete cu bucate, împlinindu-se astfel toate direcţiile pe care sfinţii prăznuiţi le-au urmat şi le-au propovăduit întreaga lor viaţă: liturgică, cultural-educaţională (teologică) şi social-filantropică.