Parohia Sfintii Trei Ierarhi

- BACĂU- 

Liturghie arhierească în Parohia „Sf. Trei Ierarhi” din Bacău

Parohia băcăuană din zona de nord a municipiului, aflată sub ocrotirea Sfinților Trei Ierarhi – Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Grigorie de Nazianz și Sfântul Ioan Gură de Aur – și-a serbat, în ziua de 30 ianuarie 2021, ocrotitorii spirituali. Momentul central al zilei a fost săvârșirea Sfintei Liturghii arhierești de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului. Cu acest prilej binecuvântat Chiriarhul a sfințit noua raclă de argint, confecţionată la atelierele Patriarhiei Române, care păstrează un fragment din moaștele Sfântului Antipa de la Calapodești, odor al parohiei. La slujbă a participat și domnul Lucian Stanciu Viziteu, primarul municipiului Bacău.

Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, a fost prezent în mijlocul credincioșilor băcăuani din această parohie sâmbătă, 30 ianuarie a.c. săvârșind Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.

Ierarhul a fost însoțit întru slujire de părintele Arhimandrit Andrei Ioniţă, Exarh cultural eparhial, de părintele Daniel-Ionel Marari, inspector eparhial, de P.C. părinte protopop Eugen Ciprian Ciuche, de P.C. părinte paroh Aurel Cîrlan, de părinţii slujitori Marian Gliga şi Flavius Balaban, și de părinții arhidiaconi de la Catedrala Arhiepiscopală, binecuvântând activitățile desfășurate în această perioadă în contextul „Zilelor Parohiei  Sfinții Trei Ierarhi”.

De arhiereştile binecuvântări şi de cuvântul de învăţătură al Arhipăstorului Ioachim s-au bucurat toţi credincioşiii păstoriţi de către preoţii acestei parohii.

Cu acest prilej, în cuvântul său, Părintele Arhiepiscop Ioachim a felicitat preoții slujitori în acest sfânt lăcaș și pe enoriașii parohiei pentru armonia și conlucrarea lor spre slava lui Dumnezeu și în perspectiva mântuirii fiecăruia, vorbind despre modelul demn de urmat al Sfinților Trei Ierarhi și despre poporul român și formarea sa spirituală de-a lungul istoriei.

Dumnezeu este cu noi. Astăzi nu l-am văzut, dar l-am simțit. Timpul Liturghiei este timpul lui Dumnezeu, care nu se măsoară cu ceasul. Încă din vechime, pe pământul țării noastre, Sava Gotul, care a fost martirizat pe timpul Sfântului Vasile ce Mare, a cerut spre închinare și evlavie din moaștele sale. Poporul nostru a avut dintotdeauna evlavie la Sfinții Grigore, Vasile și Ioan, acești trei corifei ai dreptei credințe. Iar noi suntem datori să fim continuatori ai credinței strămoșești. Dumnezeu să binecuvânteze familiile dumneavoastră, România și neamul nostru în numele său cel Sfânt, Tatăl, Fiul și Sfântul Duh, Treimea cea adevărată și nedespărțită!

În încheiere, preotul paroh Aurel Cîrlan, a mulțumit Arhipăstorului Ioachim pentru binecuvântare și pentru cuvântul de suflet oferit, iar credincioșii din prezenți la slujbă s-au putut închina la racla cu sfintele moaște ale Sfântului Antipa de la Calapodești, care a fost adusă în seara zilei de 29 ianuarie 2021 și care va rămâne definitiv la parohia băcăuană. Răspunsurile la strană au fost date de către corul parohiei.  (pr. D.I.M)