Parohia Sfintii Trei Ierarhi

- BACĂU- 

Proiect dedicat pastoraţiei părinţilor şi copiilor în Parohia „Sf. Trei Ierarhi” Bacău

În contextul „Anului omagial al pastorației părinților și copiilor” și „Anul comemorativ al filantropilor ortodocși români”, marţi, 27 octombrie 2020, s-a desfăşurat cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, Proiectul socio-cultural ,,Familia, legatură vie dintre generaţii”. Această activitate a fost derulată de către preoţii Parohiei „Sfinţii Trei Ierarhi” împreună cu membrii Asociaţiei „Treime de Arheierei”, având sprijinul Protoieriei Bacău şi coordonarea PC Pr. Daniel-Ionel Marari, inspector eparhial în cadrul Biroului de catehizare şi activităţi cu tineretul.

Proiectul a debutat în data de 20 octombrie a.c., cu o dezbatere pentru tineri, tema propusă spre meditaţie de către Pr. Aurel Cîrlan, în calitatea sa de psiho-terapeut, a fost „Adolescentul, adevărata provocare pentru familia de mâine”, fiind abordată atât din punct de vedere psihologic, cât şi din punct de vedere duhovnicesc. La acest workshop au participat elevi ai clasei a VIII-a E, de la Şcoala Gimazială „Mihai Drăgan” Bacău, care au fost însoţiţi de către doamna dirigintă, prof. de matematică Bărgăoanu Marcela şi de doamna prof. de religie Cîrlan Mirela-Nela.

Marţi, 27 octombrie, au fost dezbătute alte două teme adresate familiilor, „Construirea de relaţii sănătoase, un ADN duhovnicesc” şi „Bucuria de a fi în doi, adevărata resursă a unei familii”. În prelegerile susţinute, părintele Aurel Cîrlan a pornit de la ideea că „la originea vieţii se află familia, iar temelia familiei este căsătoria”. Aici s-au evidenţiat modalităţi despre cum se construiesc relaţiile sănătoase în familie, pentru trăinicia acesteia. Apoi, referindu-se la creşterea şi educaţia copiilor, a mai adăugat: „Ei sunt cei care împlinesc o familie, purificând egoismul cuplului şi întărindu-i rezistenţa. În familie, sub oblăduirea directă a părinţilor, copilul învaţă să fie bun, drept, cinstit, iubitor de semeni, altruist, calităţi care mai târziu, îl vor ajuta să devină la rândul său membru al unei noi familii”.

Au urmat intervenţiile participanţilor, iar la sfârşitul întâlnirii, părintele inspector eparhial Daniel Marari, după ce a transmis arhiereştile binecuvântări din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, a felicitat pe toţi cei prezenţi pentru implicare şi buna desfăşurare a acestor activităţi inedite, care au respectat toate normele de prevenire a răspândirii virusului SARS-Cov-2 instituite de autorități.

Tot în cadrul acestei activităţi, Pr. paroh Aurel Cîrlan, împreună cu Pr. Mihai-Flavius Balaban şi Pr. Marian Gliga, sub protia Pr. Inspector eparhial Daniel-Ionel Marari au săvârşit slujba de Te Deum pentru familiile prezente, cărora le-au dăruit icoane şi Diplome de excelenţă pentru activitatea desfăşurată în cadrul Asociaţiei „Treime de Arhierei” în acest An omagial al pastoraţiei părinţilor şi copiilor.

Proiectul se va încheia cu o acţiune filantropică, fiind în desfăşurare o colectă de alimente, îmbrăcăminte şi încălţăminte ce vor fi dăruite unor persoane aflate în dificultate.

(Pr. B.M.F)