Parohia Sfintii Trei Ierarhi

- BACĂU- 

Activitate de informare şi prevenţie în Parohia „Sfinţii Trei Ierarhi” Bacău

Parohia „Sfinţii Trei Ierarhi”, împreună cu Asociaţia „Treime de Arhierei” Bacău, prin intermediul celor două centre care îşi desfăşoară activitatea în cadrul Aşezământului social-filantropic şi cultural, Centrul de socializare pentru vârstnici „Sf. Ioachim şi Ana” şi Centrul de tineret şi voluntariat „Sf. Fanurie”, au organizat vineri, 16 octombrie 2020, începând cu ora 18.30, o dezbatere pe teme medicale despre rolul igienei sanitare şi a nutriţiei în prevenirea şi tratarea virozelor.

Această activitate de informare şi prevenţie face parte dintr-un proiect mai amplu şi un parteneriat între Asociaţia „Treime de Arhierei” Bacău şi Şcoala Postliceală Sanitară din cadrul Liceului Teologic „Episcop Melchisedec” din Roman, având ca invitaţi trei dintre cadrele didactice, părintele Arhim. Dr. Andrei Ioniţă, medic şi profesor la Catedra de Chirurgie, doamna Asist. Prof. Cristina Toader, Catedra de Nursing – Medicină Internă şi doamna Asist. Prof. Angelica Dămoc, Catedra de Nursing – Chirurgie.

Tema abordată de părintele Arhim. Dr. Prof. Andrei Ioniţă a fost „Igiena sanitară împotriva virusului SARS-CoV 2”. O parte interesantă a expunerii sale a fost cea în care a vorbit despre beneficiile spirituale ale pandemiei, afirmând: „Pandemia este o adevărată oportunitate pentru toţi nevoitorii în găsirea resurselor interioare, a celor mai autentice daruri duhovniceşti pentru creşterea şi desăvârşirea omului creat după chipul lui Dumnezeu, pentru a deveni asemenea cu El după har. Pandemia, din punct de vedere spiritual şi duhovnicesc, nu a făcut decât un mare bine oamenilor căutători de mântuire. Acceptarea condiţiei date este un act de smerenie şi de pocăinţă ce poate fi utilizat într-un mod favorabil pentru găsirea lui Hristos, care este „Calea, Adevărul şi Viaţa” (Ioan 14, 6) fiecăruia dintre noi”.

Doamna Asist. Prof. Cristina Toader a prezentat noţiunile de bază în domeniul nutriţiei, dar în mod special rolul nutriției în bolile cronice, inclusiv posibila prevenție sau remediere prin redresarea carențelor nutriționale înaintea recurgerii la medicamente, tema adordată fiind „Nutriţia de zi cu zi”.

O altă temă de actualitate a fost cea prezentată de către doamna Asist. Prof. Angelica Dămoc, despre „Infecţiile aparatului respirator. Prevenirea şi tratarea lor”. Domnia sa le-a explicat celor prezenţi cum se manifestă infecţia COVID-19, despre semnele sau simptomele comune cu gripa, virozele şi alergiile, dar şi manifestările care o diferenţiază de acestea.

Iniţiatorul şi moderatorul acestei întâlniri a fost părintele Marian Gliga, slujitor al Parohiei „Sf. Trei Ierarhi” dar şi cursant al Şcolii Sanitare, care a menţionat într-una din intervenţiile sale: „în calitate de creştini, putem să ne bucurăm de progresele medicinii şi farmaciei, dar nu trebuie să uităm că viaţa noastră şi sănătatea sunt daruri ale lui Dumnezeu, pe care le încredinţează fiecărei persoane în parte”.

Părintele paroh Aurel Cîrlan, gazda evenimentului, a mulţumit Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Ioachim pentru binecuvântarea acordată, apoi a mulţumit profesorilor şi tuturor participanţilor, subliniind în cuvântul său legătura convergentă sau complementară dintre Ştiinţă şi Credinţă, care poate fi o şansă pentru noi oamenii de a-L iubi şi cunoaşte mai mult pe Dumnezeu Creatorul, pe omul creat după chipul şi asemănarea Sa, precum şi întreaga natură.

Menţionăm că această activitate a fost transmisă pe platforma online a Şcolii Postliceale Sanitare „Episcop Melchisedec” din Roman, fiind organizată şi desfăşurată cu respectarea tuturor normelor de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2 instituite de autoritățile competente.

(Pr. Mihai-Flavius Balaban)