Sâmbătă, 27 august 2022, cinci membri ai Cercului de șah „Gambit” al Parohiei „Sfinții Trei Ierarhi” – Bacău au participat la concursul de șah „Cupa Sf. Maria”, ediția a II-a”, organizat de Parohia „Sf. Gheorghe” din Bacău. La acest concurs au participat jucători invitați de la Cluburi sportive din Bacău, Focșani, Moinești, Bicaz, Adjud şi Poduri, concursul fiind listat pe platforma internațională www.chess-results.com. Directorii turneului au fost preoții Ciprian Ioan Ignat și Gheorghe Chirica. Partidele au fost arbitrate de arbitri licențiați. Au participat peste 100 de jucători, copii împărțiți pe grupe de vârste și adulți (care au jucat separat de copii).
Programul a început în jurul orei 9 cu ședința tehnică în care copiii au fost informați cu privire la modul de desfășurare a concursului și la regulile pe care trebuie să le respecte în timpul jocurilor. Fiecare participant a jucat șapte partide având la dispoziție pentru fiecare partidă 12 minute plus 3 secunde/mutare.
Cercul de șah „Gambit” al Parohiei „Sfinții Trei Ierarhi” – Bacău a fost reprezentat de următorii jucători: George, Ilie (mezinul echipei), Rareș, Timotei și Tudor. După primele patru runde a fost pauza de masă în care copiii au primit de la organizatori pizza și fursecuri. Pe toată durata turneului au avut la discreție apă potabilă.
Ținând cont că au participat pentru prima dată la un concurs oficial și că doar de aproape trei luni ne antrenăm pentru îmbunătățirea tacticii și strategiei, rezultatele copiilor au fost mulțumitoare, trei au obținut câte patru puncte, iar mezinul nostru a fost răsplătit cu medalia „Mențiunea a II-a”. Cele mai multe înfrângeri au fost din cauza depășirii numărului de mutări ilegale permis de regulamentul competiției. Nu au lipsit lacrimi după înfrângeri. Remarc faptul că a fost de folos prezența părinților copiilor care i-au ajutat fie cu o încurajare, fie cu un covrig sau cu ce mai avea nevoie sportivul.
La final, în jurul orei 17, primii clasați au primit premii constând din cupe, medalii și diplome. Toți participanții au primit câte o cocardă, o diplomă, o carte de șah și o cutie de ciocolată, care a mai îndulcit tristețea celor care nu au reușit să primească o cupă.
Apreciez ca foarte bună organizarea concursului și îi mulțumim pe această cale domnului Jănică Negruț, cel care a fost „capelmaistrul” acestui concurs.
În loc de concluzie:
Sper ca după acest concurs, copiii să își dea seama că dacă se vor pregăti mai intens vor obține rezultatele pe care le doresc. Cred că au înțeles faptul că șahul îi ajută să își dea seama că trebuie să fie responsabili de deciziile pe care le iau și, de asemenea, să suporte consecințele acelor decizii.
(Daniel M.)