La Centrul eparhial de la Roman, în ziua de 22 aprilie 2019, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, a avut loc evaluarea centrală a proiectelor câștigătoare la etapa pe protopopiat a Concursului Național Catehetic „Hristos: sufletul satului meu”. Proiectul s-a derulat prin Biroul de catehizare şi activități cu tineretul al Administrației Eparhiale, în contextul Anului omagial al satului românesc, al preoţilor, învăţătorilor şi al primarilor gospodari.
Concursul Național Catehetic: „Hristos: sufletul satului meu”, înscris în calendarul activităților dedicate “Anului omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari)” s-a adresat copiilor, preoților și profesorilor de religie, fiind o împărtășire a bucuriei vieții în Hristos, a tradiției, a portului popular; scopul acestuia fiind cel de a cultiva participanților dragostea față de Biserică și de a-i educa în sensul respectării valorilor tradiționale.
Un număr de 1804 elevi participanţi implicați din mai multe parohii ale protopopiatelor Roman, Bacău, Onești, Moinești, Buhuși și Sascut au derulat prin proiecte cultural-catehetice parohiale, în perioada decembrie 2018-martie 2019, activităţi diverse: au scris poezii, eseuri, compuneri şi rugăciuni pentru sănătatea colegilor, a părinţilor şi a profesorilor; au participat la catehezele organizate în parohii în această perioadă; au pictat şi au desenat lucrări cu tematică religioasă; au cântat imnuri şi pricesne specifice Postului celui Mare; au participat la ateliere cu poveşti şi activităţi de factură tradiţională, menite să sensibilizeze spiritual şi artistic pe cei mici.
Acest concurs s-a adresat copiilor participanți la grupele catehetice din parohiile înscrise în Programul Național „Hristos împărtășit copiilor”, preoților coordonatori de grup catehetic, profesorilor de religie și altor educatori creștini. El a evidențiat frumuseţea satului românesc, în trecut şi în prezent, tradiţia și portul popular, unitatea de credință și de neam în țara noastră păstrată prin preoţi, învăţători, primari gospodari și oameni vrednici ai satului românesc. Concursul şi-a propus să contribuie la redescoperirea valorilor păstrate şi promovate de satul românesc, de-a lungul timpului.
Obiectivele urmărite au fost următoarele:
- afirmarea rolului Bisericii în viaţa satului românesc;
- elogierea unor harnici clerici slujitori, învăţători devotaţi şi primari luminaţi ai satului creştin românesc de ieri şi de azi;
- descrierea rolului preotului şi a familiei sale în viaţa satului;
- identificarea elevilor cu aptitudini speciale: artistice, literare şi de dezvoltare a interesului pentru creaţia populară;
- asigurarea unei bune colaborări Biserică-Şcoală-Familie.
Astfel, comisia de corectare a fost formată din P.C. preot Valentin Băltoi, consilier cultural; P.C. preot Daniel Marari, inspector eparhial pentru catehizare și activități cu tineretul; doamna prof. dr. Mihaela Băltoi, profesor de limba și literatura română și domnul Cristinel Ionel Prisacaru, profesor de arte plastice.
În urma analizării proiectelor, ordinea premierii a fost următoarea:
Premiul I:
Protopopiatul Roman, Parohia Horia, proiectul Hristos – „Lumina satului românesc” (județul Neamț);
Protopopiatul Bacău, Parohia „Sf. Trei Ierarhi” din Bacău, proiectul – „Întoarcere la veșnicia din sate” (județul Bacău).
Premiul II:
Protopopiatul Onești, Parohia Larga, proiectul „Vatra existenței noastre”;
Protopopiatul Moinești, Parohia Poduri, proiectul „Tinerii și valorile satului românesc”.
Premiul III:
Protopopiatul Buhuși, Parohia Gârleni, proiectul „Veșnicia satului meu”;
Protopopiatul Sascut, Parohia Berești, proiectul „Satul meu -Gură de rai”.
Cele două proiecte câștigătoare vor reprezenta Arhiepiscopia Romanului și Bacăului la faza patriarhală a acestui concurs, iar premierea va avea loc în data de 21 mai, la București, în prezența Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în contextul sărbătorilor prilejuite de hramul Catedralei patriarhale.